..:: take a note !

if you are nice to him 
he says you are in love with him 
if you are not
he says you proud ...
if you dress nicely
he says you are trying to love him .. 
if you don't 
he says you are from "kampung"

if you tell him your problem 
he says you are trouble some
if you don't 
he says yoou don't trust him .. 
if you scold him .. 
he says you are like manny to him ..
it is because we caressss of youu .. 

if you exams,
he says its luck 
if he does well ,it's his brains ..
if you hurt him ,, you are cruel .. 
if he hurt you ,, you are toooo sensitive .. 

boysss ,,, how on earth can we ,, 
can we girls trust youu ... 






>>>>>>>> boysss !! boleh tak kamu kamu pergi U dan belajar subjek PEREMPUAN .. kompom korang sume akan fail kannnn ??? jgn sentap oke .. ,,boyyssss ... 



..:: diamku tidak bersuara ::..

kadang kadang kita hanya perlu DIAM dlm memberi komen ..
kadang kadang kita hanya perlu DIAM dlm menegur .. 
kadang kadang kita hanya perlu DIAM dlm memberi nasihat .. 
kadang kadang kita hanya perlu DIAM dlm memprotes ..
kadang kadang kita hanya perlu DIAM dlm persetujuan .. 
tapi .. 
biarlah DIAM kita mereka faham ertinya .. 
biarlah DIAM kita mereka terkesan maknanya ,, 
biarlah DIAM kita mereka maklum maksud nya .. 
biarlah DIAM kita mereka terima tujuan nya .. 
kerana .. 
DIAM kita mungkin mereka tersalah tafsir .. 
DIAM kita mungkin mengundang syak wasangka ..
DIAM kita mungkin di silap terjemah .. 
DIAM kita mungkin tidak membawa apa apa maksud .. 
maka .. 
jika kita merasakan DIAM itu terbaik ,,'
seharusnya kita DIAM .. 
namun seandainya DIAM kita bukanlah sesuatu yang bijak .. 
berkata lah sehingga mereka DIAM .. 



---->> ** tiada suara **

ohoo ! ohsemm !!!

ohhhsemmmmm !!! 

oke .. dats first impression aku bile aku tgok citer ISTANBUL AKU DATANG .. ohsemm weii citer tuu .. kak lisa comel ! beto khuzairi mcm kiut gilerr mase tuu .. tomok ! sorrii .. sye tak minat awak .. hhiihih .. citer tuu .. mcm .. bg aku inspirasi laa kaann . korg ken etgok tw citer tuu .. mmg ohsemm . comel .. i have twice .. hahhaa . da tgok dua kali ponn . mcm nk tgok lagi jeqq.. soo . jom tgok ramai .. mmg OHSEM !!!! *oppa gangnam style*







yg nie KONON jeqq.. tak masuk pon . ade sape2 nk bwk aku g sane ?? :)



--->> let bygone be bygone .. aku mls nk pikir bende2 yg boley menyesakkan hati aku .. i am who i am .. lantak lah korang nk kate aku ape .. 

:: secebis dan secubit ::

assalamualaikum ..

kehadapan ,kebelakang dan ketepi kepada blogger2 and stalker2 yg membace .. ol de readers ! selamat, selamat and selamat sejahtera .. first of ol .. cewahh .. skeaping london tau .. oke . firstly i would to congratsss too HARIMAU MALAYA .. yeaaaahhhhh !!!!!! woooooooooooo~~ yeeeahhhhhhhhh!!!!! .. blink . blink .. blink ... oke . abesss.. sooo . so farrr soo good untuk keadaan aku . tapi tak tau lah pulak untuk keadaan yg laen bg pihak korang kann .. untuk 2, 3 bulan yg lepasss .. aku agak agak sibuk atau dengan kate laen aku terpaksa sibuk untuk meaikan pluss menjayakan majlis pernikahan pakej sekali ngn majlis persandingan akak aku ... soo. byk bende anddd banyak dan terlalu banyak sampai tak terkejar nk buat dan menyudahkan majlis tuu .. tapi . alhamdulilaaa . semuanye berjalan dengan lancaaarr .. 
untuk secebis rase yg aku pendam sehingga kini .. kadan kadang tak boleh dann tak tau nk luahkan kat sape . orang laen tak boley paham kiter  riteee ?? kiter sendiri yg expert selok belok perasaan diri kiter sendiri kann .. untuk sekelian kali nyerrr .. aku masih lagi memendam secebis rase yg ini .. dan aku cube untuk tidak meluahkan kepada pendengar .. sampaikan hati aku sakit . otak aku sempit . jiwa aku perit . aku cume .. mencuba untuk berbaik dengan semua orang . fine .. perhatikan .. aku MENCUBA dan aku cubaaa .. bukan aku tak cubaaa . tp .. aku pon ade perasaan .. bebb . kalau asik aku jeqqq yg nk mengalahh .. and asikk kauu jeq yg betul . habis . aku nie mcm mane pulak ??? sape pulak nk mengiyakan ape yg aku ckp ??? aduhh .. sakit hati aku .. kalau kau .. aku tak pernah amek kesah ponn . sikitt ponn takk .. tapi kalau aku .. yesss ! kau mmg antare yg terCARING di dunia ! tp tu dah masuk tahap menyibok plusss menjage tepi kain orang ! oke ?? dont you get it ??? aku paham atau saje buat buat tak paham atau kau mmg paham .. tp kau saje jeq kan mmg nk menyibok ???? kau nk tau sgt kann .. haaa .. mehh . aku kasik tau .. kalau aku dah kasik tau , haaa.. kau pulak yg nk kecik hati ngn aku lah . ape lahh .. bis tuu ,aku nk wt cm ne lagi ngn kau ???? tak kan laaahhh aku jeq yg nk jage aty kau ... weiii .. come on laaa .. kau dah besar panjang oke .. be matured laa weii .. kalau ckp ngn org laennn . mak oiii ,, dye punye matured dye , care ckp dah mcm YB daaa .. apesal ngn aku kau tak boley nk jadi matured pulakkk ?? think laaa weiii ..  professional sikitt .. kalau 1 kapal .. ade ramai org yg kau nk cerita .. fine .. aku boley terima .. tak semua org dlm kapal tuu aku kenal .. tp kalau dlm 1 kapal tuu . cume ade sikit org yg duduk dlm kapal tuu .. kau nk cerita kat semua org pasal aku .. weii . mmg lah cter tu akan dtg balek kat aku .. aku mmg sengaje jeq cter semua bende kat kau  . aku nk tengokk .. cter nie dtg balek tak kat aku .. at last ! kann . seperti yg aku jangke ,, akan dtg balek cter nie kat .. aku lah pencerita .. dan aku jugak yg jadi pendengar ! aikk ! cm ne pulak tuu .. 
secubit cubit perasaan yg dah aku rase dari kauuuu ... akhirnye dah jadi secebis hati yg entah tak tau dtg dari mane .. dan hati tu dah tak keras .. bukan sebab sape sape .. tp sebab aku terlalu menghormati kau .. dan terlalu nk jage ati kauuu  .. aku tak kan pernah kesah lagi ape yg kau nk cakap . ape yg kau nk pikir .. ape yg kau rase terhdap aku .. tapi aku nk ckp .. yg aku dah bute kan mate aku ape yg kau nk pandang aku .. aku dah pekak kan telinge aku ape yg kau nk ckp pasal aku .. aku dah bisukan mulut aku untuk perbetulkan ape yg kau nk ckp pasal aku .. get itt ?? kalau kau bace .. itu sudah bagussss . at least kau tau kannn  .. 



------>>> jangan asyik nk menopang dagu menunding jari ke arah laen .. sampai kan tak sedar lg 3 jari tertunding ke arah sendiri ... 





..:: around us ! ::..

assalamualaikum . morning ! 
monday bluessss .. ****



ALLAH tuuu .. Maha Pemurah dan Maha Penyayang .. sayyaaanggg sangat kat ALLAH .. kenape .. setiap kali aku merasakan sedikit kegembiraan dan kebahagiaan ... pasti ALLAH akan dtg kan ujian dan kesedihan .. tapi .. aku tetap redha . aku kene bersyukur .. sbb aku tau .. kalau ALLAH teros bg aku kebahagiaan ,, mungkin aku lalai .. aku alpa .. dan aku terus tidak mengingati NYA .. 

dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ,,,
ya Allah !
jika aku lalai mengingatiMU ..
KAU sedarkan lah aku ..
ya Allah ! 
jika aku teros tidur ketika waktu solat ku ..
KAU bangun kan lah aku ..
ya Allah ! 
KAU kuatkan lah aku ketika aku merasa sedih dan susah .. 
berikan lah aku  petunjukMu 
untuk membeza kan kebaikan dan keburukan ketika kau memerlukan jalan kebahagiaan ..
jadikan lah aku manusia yang semakin tabah 
untuk mengharungi hidup yg mendatang .. 
ya Allah ..
Kau kurniakan lah ke atas ku rahmatMU .. 
ya Allah ..
sesungguhnya,
kecantikan nya adalah kecantikanMU..
keindahan itu adalah keindahanMU ,
kekuasaan itu adalah kekusaanMU ..
dan perlidungan itu adalah perlindunganMU ..
ya allah ..
jika rezeki masih di langit ,
kau turunkanlah ..
jika didalam bumi,,
kau keluarkanlah ..
jika sukar .. 
permudahkanlah ..
jika haram .. kau sucikanlah ..
dan ..
jika jauh ..
kau dekatkan lah .. 
ya allah ..
kau jauhkan lah aku dari sifat hasad dengki ..
kau jauhkan lah aku dari sifat takbur,bongkak dan bangga diri ..
ya allah ..
kau lapangkan lah hatiku ..
kau tenangkanlah jiwa ku .
kau permudah kanlah segala urusan ku ..
ya allah ..
jika dia adalah jodoh  ku ..
kau dekatkan lah kami ..
dan jika bukan ..
kau jauhkan lah kami ..
agar kami tida rasa di sakiti, di khianati , dan di benci .
ya allah ..
kau matikan lah aku dalam keimanan dan keislaman ,, 
kau berilah aku petunjukMU agar aku terus berjalan di jalanMU ,..



i'm strong,,rite .!! 




LUAHAN HATI ---------> ku tahu ku adaMu .. di sisiku selalu .. bantulah hambaMU mencari keredhaanMU .. lalallalalalalalalala ~~ 

..:: akhirnya... sempurna ! ::..



LUAHAN HATI ------> keje banyak . tapi sempat nk update entry kat blog nie .. tande nyer ape ? tande nyer .. ARGHHHHH !!! aku dah bosan da dari pagi tadi asik ketuk ketak .ketuk ketak depan pc jeqqq ..(eh,,tak kan update blog kat belakang pc pulak ekk ) .. minggu yg sangat sibuk dengan fail2 yg bertimbun timbun .. erghhhh !!! tetibe terpikir .. "kan bez kalau aku jadi bos ...." ngeh ngeh ngeh . berangan !! 




*psstt .. harap2 la boss aku tak bace blog aku .. 


..:: welcome home !! ::..

assalamualaikumm ,,

hollaa ! terbatok batok aku nk menulis entry kali nie .. berserta dengan cecair yg keluar dari hidung .. yuckss !! oke .. aku tak berape sehat untuk menulis entry nie di tambah kan pulak habuk2 yg ade kat blog aku ny .. cewaahhh !! (maklum la..da lame tak update blog ) ... alaa. aku bukan ade citer bez pon yg nk kene update entry ary2 kan . aku pon bukan hotzz pon kannn .. sebelum puase ritu sampai la ke laaa nie ..aku tak sempat nk update ape2 .. org laen beraye sebok dok pong pang pong pang dok cerita pegii uma nnek la.. uma atok ngah la . uma tok acik laa .. snap sane. snap sini . snap situ .(eley .. aku pon buat jugak ).. update kat blog la . update kat pesbuk la. twitter la . yg terbaru nie . kat instagram . . tp aku still lah lagi cm nie haaa .. old skul !  dannn .. ape yg aku ade akan aku jage .. tapi ape yg aku tak ade ..  aku nk la jugak .. tapi tak sume bende yg kiter nak .. kiter akan dapat kan ... cehh ! ayat nk gempak kan .. ofkos la .. ko engat ko sorang jeq nk hotz ! haha .. 


soo .. ape korang nk buat dan ape aku akan buat .. aku sendiri tak tahu .. dann .. cube kalau korang sedang di beri dua pilihan .. dua2 pon baek . tapi korang nk pilih yg terbaek sedang kan korang pon bukan baek mane pon atau erti kate laen bukan perfect sgt pon .. soo ..  mane korang nk pilih ?? nk pilih yg terbaek ke atau nk pilih yang baek .. yg biase2 jeq ?? soo .. susah kan nk buat pilihan .. same la ngn aku .. tapi .. orang kate . ape yg ade nie.. cube manfaat kan kenikmatan nye sepuas puas nye .. tapi .. nikmat2 jugak .. ssekali tetibe datang azab dye .. haaaaa. .... homakhaiiihhh .. ko jgn nk melenting pulak kann .. haaa.. tapi tulah kate org ..klu kiter selalu sedih pon ape yg kiter dapat .. klu kiter asek ketawe jeq. kang .. tak pasal2 check in free kat hotel tanjung rambutan tu kang .. dah dapat jd ahli ..siap bg kad ahli lagi gituwww .. haa. kalau ade diskaun takpe lerr jugak kannn .. orang ckp aku kuat . tapi dalam hati aku nie ... tuhan jeq tau .. mcm mane perit nye aku nk melalui hari demi hari .. dan pengalaman hitam aku byk ajar aku dan membezakan aku ape yg perlu dan pae yg tak perlu untuk diri aku .. soo .. welcome home aida ... !!! 





LUAHAN HATI ------> terkadang merasa seperti ingin di perlakukan seperti anak kecil yg di kendong ketika berjalann .. yg di suap ketika lapar dan di peluk ketika tidurrr .......

..:: aku lagi suke bile tak dengar suare kau ! ::..

assalamualaikum ,..
weeee !! ari isnin dahhh .. opss ! lambat nyer nk tggu seminggu !!! cepat laaaaa .. why ?? hehhehe .. saye merindukan seseorang ... *menunggu dengan kesabaran ... memandang kan musim ganti puase bermula .. kalau tak puase . huhhh !! kompom mmg dah tak sabor da nie .. :)

ko nk tau tak .. 
aku kan ..
sgt2 TAK SUKE bile dengor ko cakap ..
haa? kenape ??
sebab ..
bile ko da mule cakap ..
menyakit kan aty aku .. 
bile ko dah  makin byk ckp ..
makna nye ..
makin banyak laaa ...
aku sakit aty .. 
kenape ek ?
aku pon tak tw ,
tapi telinge aku nie ..
mcm dah di maipulasi pulak ..
dah tak suke dengor kau ckp banyak2 .. 


*AKU LAGI SUKE BILE TAK DENGOR SUARE KAU !!!


LUAHAN HATI --------> tetap lah bersabar wahai hati ...* nk buke ape ary nie ek ???

..:: jatuh cinta tu saket mcm jatuh pokok tak ?? ::..

assalamualaikum ...
morninnggggggg !!

dah bulan rejab ?? haisshh !! tak lame jeq lagi nk ramadhan .. bulan puase .. wahhh !! tak sabar nye nk raye .. erkk !! oke .. sile abaikan keseronokan sementare itu .. sape pena jatuh pokok ?? jatuh beskal ke?? jatuh longkang ke ?? jatuh mase maen polis entri ke ? pena tak ? saket tak ?? ade luke kah ? mesty semua org pon pena jtuh kan ? tapi spe pulak yg penah jatuh cinta ?? hhaaaa .. mesty lagi ramai .. adakah jatuh cinta lebih saket dari jatuh pokok ?? jawapan aku ialah .. YA !!! jatuh cinte lg saket dari jatuh pokok .. whyy ?? whyy ?? you know what .. jatuh cinte akan merase saket nye bile kiter rindu kat die .. jatuh cinte akan rase saket nye bile kiter jauh2 ngn die .. jatuh cinte akan rase saket nye kiter bile die tak ingat kiter .. jatuh cinte akan rase saket nye bile kite di sakiti dan di khianati ..tp kalau jatuh yg biase2 tu . mmg saket .. tp luke dye kiter nmpak berdarah . letak ubat .. letak minyak gamat..2,3 ary pon da boley baek .. da tak saket da.. tp klu jatuh cinte sekejap jeq ke boley baek ?? kan ? betol tak ? sape setuju ? sape yg tak pena jatuh cinte ,, try laa jatuh .. hehehheheehehe .. 







LUAHAN HATI -----> aku tak suke jatuh cinte dengan org yg salah !! 

..:: aku tak de salah pape kan ?? ::..

assalamualaikum .. 
sobahulkhair ...
wahhh .. lame tw tak speaking arab .. 

heyy !! ade sape2 rindu kat aku tak ?? mesti ade kan .. ?? dah agak daaa ... *muke perasan .. hehehhehe .. yeq la..since aku dah lame tak tulis pap ekat entry aku kan .. bukan malas oke .. aku mmg rajin sesangat nk tulis kat entry aku yg comel nie .. tapi tak de mase .. ehh .. mase tu ade .. cume mase utk tulis kat entry nie yg tak de . heheheh .. sorry for those yg tertunggu entry aku .. *cehh ,,mcm lah ade yg admire kat blog aku nie ek ...oke .. perasan lagi ... hmm . oke .. aku rase mcm aku nie pengkhianat ank bangse plak kan klu aku tak wish teacher's day kan . hahhahaha .. oke  laaa .. aku nk wish dulu laa ..

untuk guru2 yg pernah mengajar 
atau yg tidak pernah mengajar
SITI NURULAIDA BINTI MOHAMAD YUSOF 
sama ade guru secara langsung atau tidak secara langsung 
same ade guru yg di iktiraf atau yg tidak di iktiraf
saye tidak berpihak kepade sesape . .
ingin mengucapkan 
"SELAMAT HARI GURU"
untuk mereka2 . . . 


oke .. dah wish daa...hehhee .. soo .. boley la kiter melangkah ke fasa yg seterusnya .. mengikut pada tajuk yg kat atas tu kan  .. hehhe .nk tau ape citer nye??eii ..ofkos laa tak boley tw kan .. klu nk tw .. boley sms aku secare personal ..tp ..no tepon ?? carik sendirik arr beb .. 

nahh ..amek yellow pages nie..kot2 la ade no fon aku ..kikikiki

yeqq .. ko tw tak ?? sekarang nie aku arse mcm bersalah sgt kat orang .. aku tak tw nape .. bukan seseorang tapi beberape org .. aku pon tak tw laa ..hati aku nie .. oke .. aku nk ckp .. aku appreciate sgt2 bile ko ckp ko suke aku .. ko ckp aku comel ..ko ckp aku baek .. oke .fine..aku mmg suke ko puji2 aku .. sape yg tak suke kan . tapi ..kiter KAWANN oke .. kan dah ckp pon kan ..no heart feeling .. kwn2 jeq la cm biase ..aku rase itu lagi selesa kot untuk aku .. aku tak ckp yg aku tak suke kau . aku tak de ckp kan . soo . ko tak payah la nkmerendah diri sgt wlupon ko tak serendah aku kan .. tak payah nk merendah diri sgt oke . aku selesa kwn ngn ko . ko bez . giler2 . boley gelak2 . aku suke . tapi kiter kwan jeq . tapi ..klu dah mmmg ALLAH kate jodoh aku ngn kau . oke .fine .aku terima . aku terima sepenuh hati aku . BUT please !!! jgn buat aku rase serba salah mcm nie . aku serba salah beb ngn ko . aku tak tw nk cm ne ag . klu aku mcm nie .. nnti ko pikir cm nie .. nntiklu kau cm tu .. ko pikir aku cm tu plak . abess?? aku nk wt cm ne lg beb ?? haaaa ?? cer ckp ckit .. cer explain . sorry beb .. hati aku nie .. hati aku yg bermasalah nk terima org laen .. bukan aku beb .. HATI aku .. 
nie .. hati aku .. 

hati aku penah jd cmnie .. 

ini hati aku sekarang .. aku tampal . 
tapi tak cantek mcm asal kan ??



pleaseeeeeeeee .. jgn buat aku rase serba salah ...





LUAHAN HATI ---> kau akan dapat yg lebih baik dari sekarang .. trust me !!! >,<'

..:: silent is much better ::..

assalamualaikum dan salam 1 malaysia .


sile abaikan , ini gambar lame .


tak de pape nk ckp . . . 
berdiam itu  lebih baik .
daripada terus berkate kate .
tanpe arah atau tujuan sebenar .
kate kate ibarat pisau . . 
sgt tajam .
kalu terkena .boleh luka . . .
berdarah .
jd . ape perlu buat ??
silent is much better rite ??





LUAHAN HATI -------> kehidupan semakin membaik setelah berminngu minggu dalam bengkel . . .>.<



..:: menghormati orang tu kan bagos ::..

assalamualaikum dan salam sejahtera.

heyy !! wazzup babe ?? since aku dah rajin sesangat nk mengupdate blog nie kan .. haa . ary2 laa aku nk update blog .. klu time aku mls . haa . seminggu sekali lah baru aku nk update . silap2 tak bukak pon blog nie ,. kejamm !! dush ! dushh !! ayarrrkk ! semalam aku baru jeq abes kan bace satu novel nie .. keluaran alaf 21 .tajuk dye ..


citer dye ?? mmg bezz . aku boley bg 4 bintang laaa .. cter dye pon simple .. sinopsis dye ?? haisshh ! klu korg nk tw . korg boley beli ..ape?? nk pinjam ?? boley . tapi cm ne aku nk bg kat korg ekk ???kih kih kih kih .. 
ok. abes cter pasal novel . hmmm .. semalam .. ade sorg akk nie ckp la kat aku kan .. hmm . dye ckp .. dye ade nmpak sorg mkcik nie .. muke dye .. makk haiiihhh ,.,, belagak abes beb .. tp . mmg kne la kan ,. sbb dye pon cntek .. dye tak pena senyum ngn org .. bile dye ckp ngn laki dye pon .. huiiii .. garang .. mmg tak de senyum lah aku ckp ko.. korg agak2.. ok e. tak senyum kat org laen . tak ape lah kann .. tp kat suami tuuuu ... sekurang-kurang nye .. hormat lahh kann .. tak slaah pon klu kiter hormat org laen .. tak kene bayar lah beb .. rakyat malaysia terkenal ngn adab sopan . lagi2 owg ,melayu .. perempuan plak tu .da kwen lagi .. haishhh , aku ckp pon . bukan nye sbb aku nie mcm baekkk sgt .. tak de laa. tp .. sekurg kurang nye aku hormat orang beb ... oke . fine ? korang mmg tak nmpak . tp .. pade aku lah kan .. bia lahh muke seganas mane pon .. tp hormat tu mmg kne ade beb . WAJIB ade .. heyyy !! bagos ape hormat orang .. bukan kiter mencurik ponn ... 





LUAHAN HATI ------> jormat org laen klu kau nk org laen hormat kau ! aku dah jadi pendiam sekarang nie :)

..:: its time to thanks ::..

assalamualaikum dan selamat sejahtera ..
opppss ! sebelum terlupa . happy monday morning  !

setiap hari hari yang aku lalui,sangat berliku , berombak , dan penuh ranjau berduri .. cewahh . sgt berinspirasi tau ayat makk .. nahh ko jahhh .. orang kate, semakin payah menyusuri kehidupan, semakin dewasa kiter menghadapi hari akan datang . . mcm lagu najwa latiff la kan . setiap yg berlaku ada kebaikan nya . harus pejam mata dan cuba apa saja . . . mule2 agak sukar untuk aku membiasa kan diri dengan apa yang jadi . setelah aku di hasuti dan di dendangkan dengan dendangan serta hasutan2 nasihat daripada orang2 akhirnya, aku menjadi lebih berpositif walaupun tidah semua . tapi .aku cuba untuk belajar .. kadang2 kiter tak suke orang . same jugak ngn orang yg tak suke kiter . kadang2 kiter kutuk orang . same jugak orang kutuk kiter . but ! normal lah kan .. kalau tak puas aty, tak suke . mesty ade kutuk mengutuk ,ngumpat mengumpat. kate mengate kat belakang kan ? but . then .. pas da puas meluahkan rase tak puas aty .. kiter dah oke lah kann .. haa.. ko tak payah la nak carik pasal sangat ngn aku jahhh .. tapi aku tak kesah jeq . kau nk carik pasal ngn aku ke .. nk hape ke . aku pedulik ape .. ade aku kesahh ..soo .. aku nk thanx sgt kat korang yg dah buat kehidupan aku jadi makin sedap ... ade manis, masam, pahit,masin ...






kanak kanak ini juga semakin mengerti apa itu dunia
















LUAHAN HATI ----> aku belajar untuk mengenali dunia .. aku bukan belajar untuk kenal kau sorang jeq !


..:: my special one ::..

assalamualaikum ..

is not my day .. 
not my special day too ..
but is the day that make me throw  miles away .. 

"" hati berputik .
tersenyum riang .
jiwe berbunge .
berkasih sayang .
hati tercuit .
jiwe merindu ""

this specially for you .. 

(youtube resources)

ku lihat kau berlegar-legar di kaki lima
inginku tegurmu tapi terasa curiga
mungkin ekspresimu nanti tak seperti yang ku harapkan
adakah kau merinduiku seperti ku merinduimu

tanpa aku sedari 
cinta pun mula berputik
mulanya dari teguran ' boleh kita berkenalan'
tanya 'apa nama,buat apa, nak ke mana'
hati rasa berdebar

jangan lah hancurkan hati ini
ku hanya mencuba meluahkan perasaan
usah lah kau ragui hati ini
kerna kau satu satu nya hero yang ku cinta selamanya

i got home that day, feeling so tired and in pain
i wanna call u but u need your rest, u might feel the same
something's wrong with me, i can't seem to find myself .
i think i'm crazy over you ..

i called my friend and asked her
"what should i do , what should i say "
coz everytime i hear your voice,
you'll throw me miles away 
my cellphone suddenly ringing ,
your name is on the screen . 

janganlah hancurkan hati ini
ku hanya mencuba mneluahkan perasaan 
usahlah kau ragui hati ini 
kerna kau satu satu nya hero yang ku cinta selamanya









LUAHAN HATI -------> i'm not perfect .. will u make me perfect ?? (^______~)v





..:: PERLU KE KITER AMEK TAHU ??? ::..

assalamualaikum . .
hoLLa ! morning bebs !!
since dah lame aku tak tulis pape kat entry aku nie .. . .aku sedang mengkaji .. eh . bukan mengkaji la kan sebenarnye aku sedang mencari maklumat atau sumber-sumber yg boleh di guna pakai untuk entry aku nie . bukan ape . .aku ade sorang kawan nie . . dye ckp, mase sekola dolu2 . . .dye budak kelas sains . . aku nie budak sastera . .then, dye cakap dye minat gak ngn sejarah . .aku pon ape lagi .. aku ckp lah . yg aku laaaaaagi minat sejarah ...hehehe . tak . oke . tak de la minat sangat .. tapi boleh laa.. weii . sejarah aku kire oke la tu . .tak de la terok sgt . .. boley la .. klu nk apply jadi cikgu sejarah . boley la lepas . . .hihihihi . soo . citer dye cm nie . . kawan aku yg sorang nie . ntah kenape ntah . dye nie mmg laen macam sikit tw . dye mmg fanatik ngn thailand dan indonesia . aku pon try la tye2 dye kan . then . . dye pon citer la kat aku yg mmg keturunan dye memang ade asal usul negare2 sane . . . kaum kerabat thailand plus indonesia . . . aku suke gilerr beb kalau dengor dye citer pasal keturunan nenek moyang dye . satu . aku mmg respect kat dye , sebab  dye boley tw sejarah keturunan nenek moyang dye . dua. dye mmg sgt2 suke nk tau kalau bende tu ade kene mengena ngn negare nenek moyang dye . tiga . dye memang tak lupe keturunan nenek moyang dye .. beb !! wa caya sama lu lahh !! mane ade anak2 mude skang mcm dye . setakat tau name mak . name ayah . dah cukup , laen2 , tak nk amek tau . . di pendek kan story nye . . .dye ckp ngn aku yg dye nk tau sangat pasal sejarah mcm mane Belanda menjajah Indonesia masa zaman dulu . jadi . di sebabkan aku nie nk tunjuk kan kat dye yg aku nie minat sejarah ..hehhehehe . . . aku pon try la mencarik,mengorek ,membace dan segale men lagi laaaa .. setelah aku memahami, membacai, dan menjiwai . . .. .. soo . . . .this is the story . . i will present to you . . .
KRONOLOGI PERJALANAN BANGSA INDONESIA 
  • 5 Jun 1596 : Ekspedisi Belanda yang di pimpin oleh Cornelis de Houtman tiba di Banten .
  • julai 1596 : ekspedisi Belanda yang di pimpin oleh Cornelis de Houtman tiba di jayakarta . tujuan ekspedisi ini ialah untuk membuka jalur baru bagi perdagangan rempah ratus di indonesia.
  • 20 mac 1602 : pengusaha Belanda mendirikan VOC perusahaan belanda di hindia timur . .pemimpinnya dipimpin oleh Heeren XVII. tujuan pendirian perusahaan ini adalah demi efisiensi dan pengorganisasian perdagangan yang lebih baik. sebelum VOC didirikan, terjadi persaingan tidak sihat antara pengusha Belanda sehingga harga rempah ratus di pasar eropah menjadi tidak terkawal. penguasa Belanda memberikan kekuasaan kepada VOC untuk meningkatkan kekuatan membangun benteng dan kebijakan lain .
  • 1611 : VOC mendirikan pos di Jayakarta.
  • 1613-1645 : Sultan agung memerintah di kerajaan Mataram islam. sultan agung berhasil memperluas wilayah kerajaannya sampai ke seluruh jawa tengah,sebahagian jawa timur,kalimantan dan sebahagian Jawa Barat .
  • 1628 : Serangan petama Mataram ke Batavaria, namun gagal mengalahkan nya .
  • 1629 : Sultan Agung memberikan perlawanan sengit tehadap penjajah Belanda. Dia mengirim tenteranya untuk kali ke 2 dan menyerang Batavaria tetapi mereka di pukul mundur oleh tentera Belanda di bawah pimpinan Jenderal  Jan Pieterszoon Coen.
  • 1646 : Sultan agung meninggal dunia dan di gantikan oleh Susuhunan Amangkurat I. mataram masih memiliki kekuatan untuk mengendalikan seleuruh Jawa, kecuali Banten dan Batavaria. Hubungan antara Amangkurat I dan VOC pada awal kekuasaannya berjalan baik.
  • 1663 : VOC memilih warga Ambon menjadi Ambon Islam dan Ambon Kristen dan membezakan antara mereka . 
  • 1666 : Sultan Hasanuddin dari Goa mengisytiharkan perang terhadap Belanda , namun dia kalah dan Goa menjadi daerah jajahan VOC di bawah perjanjian Bunggaya 1667 .

sumber oleh mr Google

  • Julai 1677 : Amangkurat I meninggal dunia. Amankurat II meminta bantuan VOC untuk menumpaskan pemberontak.
  • 1680 : pangeran Trunojoyo dari Madura juga memerangi Belanda. dia di taklukan dan di bunuh .
  • 1703 : Amangkurat II menonggal dunia . takhtanya sebagai raja mataram di gantikan Amangkurat III. dan beliau bermusuhan dengan pangeran Puger . 
  • 1705 : Amangkurat III mengirim utusan ke VOC di Semarang , namun terlambat kerana VOC telah menerima Pangeran Puger ,
  • 18 Mac 1705 : VOC mengakui Pangeran Puger sebagai Raja Mataram dengan gelaran susuhunan Pakubuwono I.
  • 1706 : Surapati gugur dalam pertempuran dengan Belanda di Bangil.
  • 1707 : VOC dan Pakubuwono I memerangi Amangkurat III di Madiun, dan mengambil Pasuran. Amangkurat III melarikan diri ke Malang.
  • 1708 : VOC melanjutkan pertempurannya dengan Amangkurat III.
  • 17 Julai 1708 : Amangkurat III menyerah diri di Surabaya.
  • 24 Ogos 1708 : Amangkurat III beserta keluarganya di kirim dengan kapal dari Surabaya ke Jakarta. dia kemudian di kirim ke Ceylon sebagai tawanan perang .
  • 1726 : pakubuwono II mengambil kekuasaan di mataram dalam usia 14  tahun.
  • 1735 : VOC mendrikan pejabat arsip di batavia.
  • 1737 : VOC memdirikan sekolah sekolah untk anak anak cina miskin.
  • 9 oktober 1740 : belanda, di bawah pimpinan Jenderal Adrian Valckenier menekan pemberontakan di jakarta yang meletus kerana ketidakpuasan etnik cina. sebanyak 10 ribu orang cina terbunuh dalam peristiwa itu . 
  • 11 Disember 1749 : terjadi peristiwa gawat , dimana Pakubuwono II dalam keadaan sakit tenat membuat perjanjian bahawa dia menyerahkan dan mengirimkan putera mahkota pangeran Adipati anom kepada VOC. VOC menganggap bahawa tindakan ini sebagai pemberian kedaulatan penuh atas  Mataram kepada VOC. perjanjian tersebut kemudian di abaikan , di anggap tidak pernah ada . beberapa hari kemudian, pakubuwono II meninggal dunia. VOC mendeklarasikan Pakubuwono III sebagai penerus MAtaram.
  • 1755 : Melalui perjanjian Giyanti , Mataram pecah menjadi kasunan surakarta dan kasultanan Yogyakarta.

sumber mr Google














LUAHAN HATI ------> cerita ini akan bersambung ke episod seterusnya ... >.<' haishhhh .. panjang cerita dye .. silap2 boley wt drama ...... hehehehe


..:: tiada tajuk ::..

assalamualaikum ....






senyum di bibir.
bukan bererti kegembiraan yang terlahir .
hanya sekejap cuma .
semakin di pendam semakin menyakiti .
mencube bersahaja.
agar tidak terkalahkan oleh sang hati yg lara .
agar si aer mate tidak mengalir tanpe arus ...
ya ALLAH .
tetap kan hati ku dengan keimanan .
ajarkan aku sedikit lagi kesabaran .
redha kan aku dengan setiap keperitan . 
biar kan mereka tanpe balasan .
kerana yg pasti .
hukum karma sedang menanti .







LUAHAN HATI ---------> mereka dan mereka sentiasa mengharapkan kesempurnaan sedangkan mereka tahu ketidaksempurnaan itu wujud pada setiap mereka dan juga kiter ... 


..:: mengapa dan mengapa ::..

assalaualaikum ..
heyyyyy .... 
*sile bace dengan nada lemah dan jgn terlalu excited
susah kan kalau ade hati .
klu tak de hati ntah ape la jadi nye kan .
kene bersyukur.
ape yg ALLAH ciptakan .
semua ade buruk . ade baik 
tapi . kenpapa mesty aku ?
- kene ingat .
- ALLAH tak kan menguji hamba NYA kalau DIA tahu hamba NYA tak mampu 
*cube untuk muhasabah diri 
tapi . 
- jangam merungut !
aku buat cm nie . orang kate cm nie .
aku buat cm tu . org kate cm tu .
- bia lah orang nk kate ape . 
aku tak selesa .
dyowg tu ..
- jgn lah buruk sangke .



" mereka tidak pernah kenal dan tidak mahu mengenali .
mereka hanya mengadili pada zahir dan membiarkan batin mencari cari
identiti"




LUAHAN HATI ------> mereka yg di sangke baik tidak selamanya baik . dan mereka yg di sangke jahat tidak selame nye jahat . sedangkan lidah lagi tergigit . . . . . 

..:: tiada tajuk ::..

kosong . kosong . kosong .
macam lagu najwa latiff tu . 
tak tw ke ?

jap.jap.haishh.. korang nie ...
semua pon nk kne tunjuk dpan mate ..
hihihihihihi ^_^


acane ?? bez tak lagu dye ??




"ada satu rasa
tiba tiba wujud dalam hati dan diri
rasa yang tidak pernah di alami
begitu indah rasa itu
semakin lama
semakin sebati dalam diri
dalam tidak sedar
rasa itu mempengaruhi jalan hidup
bila di belai terasa manja 
jika terusik seperti di hempas batu .
payah memujuk hati
CINTA 
mengapa begitu mendamaikan
mengapa sangat memeritkan 
terima kasih ALLAH 
setidak nya
dapat juga aku merasa cinta.







LUAHAN HATI ------> semakin jauh ku bawa lari semakin dekat ia mendatang .....semakin ku mencuba untuk menolak .. semakin kuat ia memujuk hati ....... heii !!! dah la . aku tak nk mkn lagiii .. nnti aku gemok .. tapi bau nasi lemak nie mmg sedap laaaaa ...... (@_@)

..:: seriously ::..

assalamualaikum ,,
heyy there !
hey here !! 
heyy everywhere ..... 
whoaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ~~~~
its sound of 'menguap' oke ..
jgn buat2 tak tw ..
sila simpan ini sebagai rahsie kerajaan ,, 
nanti bos saye tau .. heheheh 




"cinta ....
dalam ribaan pagi ia datang 
tersenyum bagai kencana,
mengharum bagai cendana,
dalam bahagia.
cinta tiba melayang,
bersinar bagaikan matahari,
mewarna bagaikan sari .
kepalaku menjerit tidak .
hatiku berbisik ya,
realiti bagitau jangan .
tapi harapan menyuruhku agar mencuba ."



LUAHAN HATI -----------> mata yg mengantok di sulam kan alunan merdu di dendangkan nyanyian syahdu ,pasti merelakan mata yg kian terpejam terus terpejam erat .... (@_@)

..:: perginye tanpe di jangke, datang nye tanpe di duge ::..

assalamualaikum .. 
beb ! first of all . mari lah same2 kiter sedekahkan alfathihah kat sorang bayi yg berusia 4 bulan menonggal dunia pada pg td kerana kemalangan .. semoga roh arwah FATIN NABILAH SYAHINDAH tenang di sana, di cucuri rahmat dan di tempat kan di kalangan orang2 yang beriman dan solehah ... aminnnnn ....

 AL-FATHIHAH ~~

arwah adalah anak sedare pada salah seorang rakan aku dan dye telah menyatakan kesedihan nye pada aku ,
soo . aku rase tak salah kan kalau aku turut mendoakan arwah walaupon aku tak kenal arwah .. 

oke .. yg tu iklan sekejap . 
yg sekarang nie , entry aku utk hari nie . 
biase la . akhir bulan . kje aku kat opis nie . tak de la byk mane pon .
jadi utk aku memenuh kan waktu kerja tu .
aku on9 sampai balek . 
aku pon bukak laa wall mmber2 aku .
tetibe ,
ehhh !! dye nie ..
da kawen da ke ??
ehh ! ! da ade baby . ank sulong ..
woww !! da tunang laa ..
and ..
tetibe ..
poopp !! poopp !! pooppp !
"salam . ai . ape kabo ? aku nk tunang da bulan 6 nt . insyaallah "
haaa ??
weiii .. kengkwn aku .. 
sume nk tggal kan aku bersingle single lan kan ..
"ohh .. yeq ke ? tahniah la ea . bezz nyerr "
dlm aty aku 
'haissshhh .. untong nyerr la haiii .. kan bez kalau aku pon tunang jugak '



"sesungguh nya ALLAH maha mengetahui dan DIA tahu apa yang terbaik untuk kiter "





GOOD LUCK KORANG ! 




LUAHAN HATI ------> jelez la jugak sbnar nye .. haiishh .. aku single lagii ... huwaaaaaaaaa !!! >.<'


..:: sape pena tersenyum sorang sorang bile teringatkan seseorang ::..

assalamualaikum bebs !
sape pena senyum sorang sorang bile teringat kat sesorang ?
heii ! mesty la aku pon pena . 
mase tu aku engat kat sape ekkk ??
lupe kejap !
hehehehehe . . . . .
pape pon . . 
i really hope that he will be okay for what condition . . .
really hope that he always safe with healthy .
and really hope that he always remember me .
hey,, boy !! 
always put me in your mind and your heart . . . . . 
don't shock and dont fell down now !!
aku nk ngaku sesuatu ! 
i addicted to miss you always . . 
>.<' 
malu wehhh . . . . . . .




LUAHAN HATI ------> seronok kan . kalau dapat senyum cenggini ary2 .. winkwink . @_@

..:: thursday ::..

assalamualaikum . . .
peace >.<v
missing something . . . 



thats all ..
TQ !

..:: juz for someone ::..


jika engkau minta intan permata
tak mungkin ku mampu
tapi sayang kan ku capai bintang dari langit untukmu
jika engkau minta satu dunia
akan aku cuba
ku hanya mampu jadi milikmu
pastikan kau bahagia
hati ini bukan milikku lagi
seribu tahun pun akan aku nanti 
kan.. kamu...
sayang ku jangan kau persoal kan
siapa di hatiku 
terukir di bintang tak mungkin hilang cinta ku pada mu . . . ..


i'm not a perfect girl,
my hair doesn't always stay in place,
i spill a lot of things
and i'm pretty clumsy.
but 
when i think about it and
take step back 
i remember how amazing my life truly is
and that maybe i like being
"imperfect"
i forgive everyone in my life and
release them with love .
so,,
they are free and i am free . .. 




ku pejamkan mata ini saat ku rindu hadirmu 
maka tak sedetik pun bayang mu menghilang 
begitu hebatnya rasa yang Tuhan sedang titipkan
untuk ku , untuk ku, untuk ku..
pada mu , pada mu . hanya pada mu 

kau lebih dari sekadar bintang-bintang 
kau lebih drai sekadar sang rembulan
bagiku kau ratu penguasa isi hatiku 
kau lebih dari sekadar bintang-bintang
kau lebih dari sekadar sang rembulan
ku pastikan aku selalu ada untukmu 

begitu banyak bintang berpijar menemaniku
namun tak satu pun terangi hatiku 
seperti , seperti hatimu . . .




LUAHAN HATI ----> happiness is the secret to all beauty,there is no beauty that is attractive without happiness . . . . .never give up on the things that make you smile . . . :)


..:: smile :)

assalamualaikum . . 


happy terus . . .:)
seronok kan ??? ? ? 
nmpak tak ??
tengaj senyum lagi nie . . . . .(^___~)






DEEPLY IN MY HEART ----->  tersenyum berhari2 . . . .senyum happy pon ade orang ketawe kan kiter . . :)



..:: tak kenal maka tak cinta ::..

assalamualaikum u olss . . . 
rindu kat aku tak ?? alaaa . ckp la rindu . . . hehehe . . yeq . da lame rase nyer tak bermadah madah lat blog aku nie . . lately, aku mmg busy sampai tak ingat nak berjalan jalan pon . tapi makan tetap aku ingat . heheheh . haa . nie aku nk citer sikit kat hangpa semuaa noo .. ehh . bukan sikit . tapi banyak . haa . . mai laa pakat2 dok pasang telinga tepi lappy hangpa . hahahha . jangan dok loklak sgt laaa . . bukan apa . cheq nak cerita nie ada satu kisah baguih punya . bukan satu laa . tapi dua tiga . . hahaha . . camnie cerita dia . .bukan cerita dye , tapi cerita aku . hehehhe . pernah tak korang rase situasi yg mcm  nie .. 

situasi 1 : "oo . yeq ke . tak tw la pulak aku . . . engatkan dye tu baek .. rupe nyerr ,, bla,bla,bla,bla ....."
situasi 2 : "yeq ke ?? eeii tak caye lah aku . . muke nmpak mcm jahat ekk ,,bla,bla,bla,bla,dan bla lagi . . ."

haaa . amacam ?? mesty korang pena gune ayat tu kan ?? eleyy . . tak nk ngaku lerr too . . yupss ! kekadang susa kan kiter nak jangke hati budi sesorang,2 orang ,tiga orang dan ramai orang kan . .  same la jugak ngn aku . kekadang bile aku tgok orang tu oke,aku terus jeq judge dye tu baek . tapi hakikat nye .. mcm *haremmmm . . tapi bile kiter tgok orang tu laen mc jeq . agak2 tak kene jeq ngn mate kiter , terus jeq mls nk layan dye, patu teros kate dye tu tak oke la . pada hal,,knal pon tak kan . . . same la . aku pon pena ckp orang laen mcm tu . orang laen pon  judge aku macam tu . biase la kan . pada ku , nie labih pada, what goes around, it comes around ,. .  aku pon da byk kali gak arr judge orang . yeq la kan . aku bukan nye nak sangke buruk tapi , sifat kiter kan membentuk keperibadian . tak gitu ?? kiter tak boley la nk salah kan orqang laen ape yg diorang nmpak pada kiter kan . itu kan hak bersuare masing masing . soo . . the moral of the story . . . .




LUAHAN HATI AKU ---->   berpotensi nak jadi hakim kalau selalu sgt judge orang  . . .. .. ..

..:: today is tuesday ::..

assalamualaikum dan salam 1 malaysia . ehh . salah . salam 1 dunia . mungkin jugak blog ct nie ade owg luar negare yg bace ... *cewahhhh . perasan sudaaa .. 

yupp ! today is tuesday . nothing can change it . cewaahhh . sejak 2 menjak,3 menjak nie. mulut nie gatal jeq nk speaking2 london . dont know la kenape . hehheheh . seronok kott . mungkin jygak sebab . ct nie kje di opis . jadi . kekadang bile ade owg tepon opis . ct jawab . dyoeg speaking london. haaa , tergagap gagap la nak balas balek . tapi . tak pe. ct cool jeq. cewaaahh . ary ny tak de ape pon nk ckp . cume nye ct nk ckp pasal entry kwn ct .. name dye mieza . suke la jugak bace entry kat blog dye yg pasal sahabat tu . tak tw kenape . baru2 nie ct rase mcm seronok jeq ade ramai kwn. kwn yg lame tu still kawan la kan smpai skang . tapi . sekarang dah bertambah pulak kawan yg laen2 . pas tu . ade pulakk yg siap nk usya2 ct nie . maklum la da single kan . *bangge kejap.sambil mengembangkan idong. hahahha . perasan tol la ct nie ek . hehehhe . alaaa.. kawan2 jeq kan . tak salah pon. korang mesty seronok kalu ade orang laen yg hargai korang kan ? yg sanggup wt ape saje untuk korang ? ehh . wait. wait . wait seminit. ct pon bukan suke nk manipulasi dyowg oke. kadang2,ct tak suruh pon dyowg wt cm tu.tapi dyowg nk wt jugak untuk ct. kekadang,ct tak nk pon . tapi dyowg still bg jugak kat ct. haaaa . bez kan ?? untong laaa . yeq tak ? tu lah gune nye kawan . tak gitu cik kiah ?? hehehhehe .


nie adiah bezpren ct bg mace birthday ct ary too . korang ade ?? hehehhe 


LUAHAN HATI : bez kan dapat kwan cm kawan2 ct kan ?? haaa .. alaaa.kawan2 korang pon bez jugak . . ehh . tapi kawan ct lagi bezzzz . . . peace (^_~)v